De ce nu ar trebui să fii liniștit în privința scumpirilor: de-abia acum s-a aflat
Cu toții așteptăm momentul în care prețurile se vor relaxa, iar viața noastră de zi cu zi nu va mai fi atât de împovărată din punct de vedere financiar. Din nefericire, se pare că mai avem ceva de așteptat.
Inflația este cauza pentru care prețurile cresc exploziv în această perioadă. Uniunea Europeană e măcinată de o inflație puternică, iar acest lucru se resimte mai ales în România, o țară dependentă de importuri.
Așa am ajuns să plătim mai mulți bani pe alimentele de larg consum, pe combustibil. Din nefericire, prețurile foarte mari de pe piețele internaționale de energie electrică și gaze naturale pun și ele mare presiune pe evoluțiile prețurilor. Astfel, cresc costurile de producție, iar consumatorul final ajunge să scoată mai mulți bani din buzunar pentru același bun sau serviciu pe care îl achiziționa și în urmă cu o lună sau două.
Dacă sperai că scumpirile sunt pe final, te-ai înșelat
Nu îți pune mari speranțe în faptul că, în curând, scumpirile vor face un pas înapoi. Cele mai recente date economice din rândul statelor membre ale Uniunii Europene arată că, de la o lună la alta, inflația capătă o putere din ce în ce mai mare.
Deja a fost depășită ținta de 2% asumată ca obiectiv de Banca Centrală Europeană (BCE). Deja, în zona euro, inflația în luna noiembrie a ajuns la cifra îngrijorătoare de 4,9, evoluând de la 4,1%, nivelul atins în urmă cu doar o lună de zile.
Mai mult decât atât, dincolo de saltul uriaș pe care l-a făcut într-o singură lună, 4,9% înseamnă cel mai mare nivel inflaționist atins din anul 1977, de cât au loc aceste măsurători.
De asemenea, ne mai arată datele Eurostat, prețul energiei se îndreaptă în noiembrie spre cea mai mare creștere anuală a sa, de 27,4%, după un avans de 23,7% în octombrie.
Analiștii economici privesc cu îngrijorare către viitor. Noua tulpină Omicron, în cazul în care s-ar dovedi a fi mai transmisibilă și mai agresivă, ar pute o presiune suplimentară pe piețele financiare ale lumii. Posibilitatea de impunere de noi restricții ar lovi din nou economiile, iar efectele se vor vedea, inclusiv în scumpiri. Să sperăm doar că oamenii de știință vor descoperi că această nouă mutație nu este periculoasă.